Ook al is december voor velen een drukke maand vol hectiek; het is ook de maand waarin we elkaar bewust opzoeken en even stil staan bij wat er langs kwam het afgelopen jaar.

Het uitspreken van waardering past daar goed bij. Laten weten welke waarde de ander heeft toegevoegd en elkaar de credits geven waar we zo van opbloeien.

Waardering is dé drijfveer voor een groot deel van ons gedrag en één van de belangrijkste middelen om een organisatie goed te laten lopen. Mensen die zich gewaardeerd voelen zijn gelukkiger in hun werk én werken harder. We functioneren nu eenmaal beter als we zo nu en dan een schouderklopje krijgen.

Er zijn allerlei manieren waarop je door dag en tijd je waardering kunt tonen aan de mensen om je heen:

 • Je kunt af en toe een complimentje geven;

Het effect daarvan is groot en de inspanning gering. Het mooiste is natuurlijk een weloverdacht en oprecht compliment, maar het is bewezen dat zelfs een niet (echt) gemeend compliment tóch werkt. Een gedachteloze “Goed bezig, Timo!” zal doorgaans niet tot in de poriën gemeend zijn maar het is toch fijn voor Timo om dat even te horen. Bij de ontvangst van complimenten maken je hersenen namelijk dopamine aan en daar wordt je blijer van!

 • Als je die complimentjes combineert met wat echte aandacht van tijd tot tijd zul je zien dat dat een positieve impact heeft op de relatie met de ander.

Op mijn tweede notariskantoor werkte ik voor een notaris die elke week even aan mijn bureau kwam zitten; gewoon om even te horen hoe het met míj was. Hij nam dan 10 minuten de tijd en was met zijn volle aandacht bij mij en andersom. Dat deed hij bij al zijn medewerkers; ook de medewerkers waar het contact wat moeizamer mee verliep. Het effect was dat iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelde en met plezier een paar passen extra zette.

 • En dan heb je natuurlijk nog de overtreffende trap: ‘aansluiten’.

En daar bedoel ik de afgestemde aandacht mee: je verdiepen in de ander en je verplaatsen in het perspectief en de werkelijkheid van die ander. Dan ontdek je ook wat die ander nodig heeft om zich gewaardeerd te voelen en kun je daar jouw handelen op afstemmen. Zo vindt de een het heerlijk om in de spotlights gezet te worden, terwijl de ander liever 1 op 1 achter de coulissen bedankt wordt.

Dus zo aan het einde van het jaar…
Wie wil jij laten weten dat je hem of haar waardeert?

 • Wie was er elke dag voor je?
 • Wie gaf je de ruimte die je nodig had?
 • Wie heeft je geholpen en gesteund?
 • Wie heeft een stap terug gedaan, zodat jij een stap vooruit kon doen?
 • Met wie heb je fijn samengewerkt?

Bij het lezen van deze vragen schieten je vast mensen te binnen.
Hoe ga jij aan hen je waardering laten zien?

 • Volstaat een whatsapp-berichtje? Of schrijf je liever een kaartje?
 • Bel je even? Of maak je er een bezoekje van?
 • Loop je langs? Of ga je samen wat drinken?
 • Met of zonder een cadeautje?

Als je even terug gaat in de tijd en bedenkt wat de ander voor jou heeft gedaan, weet je zelf precies wat passend is. Meestal gaat het niet om de grootte van het gebaar, maar om de intentie waarmee je het doet.

Voor de liefhebbers die nog  wat extra inspiratie kunnen gebruiken voordat ze met het uiten van hun waardering aan de slag gaan kan ik dit filmpje aanbevelen: https://youtu.be/IRE5os7wQeI. Hierin is de kracht van waardering prachtig in beeld gebracht. Je moet er even voor gaan zitten, maar aan het einde zit je met een big smile op je gezicht en kun je niet wachten om te beginnen.

Ik hoop je komend jaar ook weer met interessante, verrassende en inspirerende activiteiten te motiveren om je eigen vermogen en dat van de mensen in je organisatie te vergroten!

Ik wens je fijne feestdagen en alle goeds voor een gezond, gelukkig en succesvol 2017!