Er was eens…. een Japanse houthakker die al dagenlang koortsachtig aan het werk was, want hij had de taak gekregen om voor het hele dorp hout te zagen voor de wintermaanden. In het begin ging het wel lekker maar langzaam aan leek het zagen steeds moeizamer te gaan en raakte de houthakker meer en meer uitgeput en gefrustreerd.

Een oude zenmeester die de houthakker al een paar dagen had zien zwoegen liep langs en zei:  ‘Waarom stop je niet even om de tanden van je zaag weer aan te scherpen?’. ‘Je zult zien dat het daarna weer een stuk sneller gaat’.

De houthakker keek nauwelijks op en antwoordde: ‘Geen tijd om te stoppen! Heb je gezien hoeveel bomen ik nog om te zagen heb voor de winter ….?’

Voor velen een herkenbaar verhaal: de waan van de dag die ons steeds lijkt te belemmeren om de dingen anders te doen en die ervoor zorgt dat we maar blijft doorzagen met een botte zaag.

De focus ligt voortdurend op het draaien van productie en het behalen van resultaten. We weten dat we tijdig moeten investeren in onze productiemiddelen omdat het anders ten koste gaat van de resultaten. We maken direct tijd vrij als er een machine uitvalt. Gaat de laptop of onze telefoon stuk? Dan rennen we naar de winkel om deze zo snel mogelijk te vervangen.

Maar ondertussen vergeten we hoe cruciaal we zélf zijn voor de productie…. Waarom dan niet investeren in onszelf?

Gelukkig is het verhaal nog niet afgelopen:

De opmerking van de zenmeester blijft toch hangen bij de houthakker en een aantal dagen na de ontmoeting met de zenmeester komt hij tot inkeer. Niet alleen last hij regelmatig een pauze in om de zaag weer scherp te maken. Ook bedenkt hij tijdens zijn pauzes samen met de andere vaklieden uit het dorp een nieuwe zaag waarmee hij met veel minder energie in dezelfde tijd meer bomen kan omzagen! 

Bij het lezen van dit verhaal moest ik direct denken aan de intervisiebijeenkomsten die ik organiseer. De belangrijkste voordelen van intervisie sluiten zo mooi aan bij de moraal van dit verhaal….

  • Tijd inplannen om af en toe een pas op de plaats maken loont! De problemen en obstakels die we tegenkomen in de dagelijkse praktijk, komen vaak voort uit ons eigen handelen. Daarom is het zinvol om regelmatig in kaart te brengen of onze vaste gedragsvoorkeuren en patronen nog wel effectief zijn om te bereiken wat we willen bereiken….
  • Het werkt verhelderend als je jezelf geregeld afvraagt: Wat doe ik eigenlijk? En waarom doe ik de dingen zoals ik die doe? Levert mij dat nog op wat ik wil? Of wordt het tijd om dingen anders te gaan doen? En welke andere aanpak is dan effectiever?
  • De krachten bundelen met andere vaklieden werkt als een verdubbelaar: je leert niet alleen door het uitwisselen van kennis en ervaringen, op zoek naar oplossingen voor elkaar doe je ook weer nieuwe ideeën op… zo hou je niet alleen je eigen zaag scherp maar werk je ook samen aan de ontwikkeling van een bétere zaag…

Lijkt het je leuk om een keer kennis te maken met intervisie? Of heb je vragen over de intervisiebijeenkomsten die ik organiseer? Aarzel dan niet en bel of mail mij.

Geregeld starten er nieuwe groepen. Maar ook als je een eigen intervisiegroep wil starten met collega’s en daarbij begeleiding wenst kun je contact opnemen voor een aanbod op maat.