“Nee, natuurlijk niet! ‘Succes’ is een zelfstandig naamwoord”, aldus Japke-d. Bouma. Haar nieuwe boek ‘Ga zélf lekker in je kracht staan!’ staat vol met jeukwoorden en clichématig kantoorjargon. Ik kan het iedereen die wars is van vage managementtaal van harte aanbevelen.

Toen ik begon met Zelf Doen Training en Coaching wilde ik een brug slaan tussen ‘de zakelijke wereld’ en ‘de wereld van de soft skills’; juridisch professionals slagvaardiger maken door ze persoonlijke en sociale vaardigheden aan te reiken waarmee ze het contact met de mensen in hun omgeving kunnen verbeteren (en dus succesvoller in hun werk kunnen zijn).

Om niet zelf het contact met mijn doelgroep te verliezen is het vermijden van wollig taalgebruik een doel op zich. Zo zal ik niemand ‘uitnodigen om hét los te laten’ en hoor je mij ook niet zeggen dat ‘mensen dicht bij zichzelf moeten blijven’ of ‘dat hét er mag zijn’. Ik snap zelf niet eens wat ermee wordt bedoeld; dus hoe kunnen mijn klanten dat vertalen naar concreet gedrag…..? Het zijn zinnetjes om te verhullen dat je niet onder woorden brengt waar het werkelijk over gaat.

Helder taalgebruik is van groot belang voor de kwaliteit van je communicatie. Daarom een kort overzicht van te vermijden ‘taboewoorden’:

  • ‘Een beetje’ betekent doorgaans dat mensen wel iets vinden, maar het niet echt durven te zeggen: “Ik heb een beetje het gevoel dat we langs elkaar heen praten”. Voor mij heeft het gebruik van ‘een beetje’ geen verzachtend effect; ik heb liever dat je gewoon zegt wat je wilt.
  • ‘Sorry’ wordt vaak als stopwoordje gebruikt om iets hards wat zachter te maken. “Sorry, ik wilde je niet kwetsen”. Als je écht oprecht je excuses aan wilt bieden als er iets mis is gegaan is hoor ik liever ‘het spijt me’;
  • ‘Ik heb er geen tijd voor’ betekent vaak gewoon ‘ik heb er geen zin in’ of ‘ik geef er geen prioriteit aan’. Beide antwoorden zijn overigens prima maar worden doorgaans sociaal als destructief ervaren.
  • ‘Eigenlijk (moet ik meer tijd aan mijn gezin besteden’) en ‘ik zou moeten (beginnen met die klus’) zijn verwant en worden vaak gebruikt als mensen zichzelf beter voor willen doen door hun goede intenties hardop uit te spreken (maar niet van plan zijn om er de daarbij behorende acties aan te verbinden). Mijn advies: Doe het wel of doe het niet!
  • En eerlijk gezegd… denk ik dat jullie inmiddels wel snappen waarom ook deze in het rijtje thuis hoort.

Ik maak me natuurlijk zelf ook schuldig aan het gebruik van ‘jeukwoorden en foute scheurkalenderquotes’. Zo vind je op de homepage van mijn website de quote ‘Als je enige gereedschap een hamer is, ziet elk probleem er uit als een spijker’.

Toen ik deze quote voor het eerst tegenkwam vond ik het een mooie metafoor om mijn missie te vertalen: Juristen hebben de neiging om in lastige situaties terug te vallen op de vakinhoud (de hamer), terwijl de praktijk daarnaast ook andere persoonlijke vaardigheden (extra gereedschappen) vraagt, zodat je (een gereedschapskist vol hebt en) datgene in kunt zetten wat de situatie van je vraagt.

Een van mijn favoriet quotes staat dus bovenaan in de lijst van Japke. Maar ja, hij klopt nog steeds met mijn missie….. Dus ik laat ‘m lekker staan!! ?

Hartelijk dank voor je aandacht en graag tot een volgende keer.

Mocht je naar aanleiding van dit bericht met mij van gedachten willen wisselen? Of wil je aan de slag met je persoonlijke vaardigheden? Aarzel niet en bel of mail me dan.

Janine Fidder