‘De diepste menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden’ (William James, Amerikaanse psycholoog 1842 – 1910).

Eigenlijk zou je elke dag iemand een compliment moeten geven, maar zeker vandaag op Nationale Complimentendag!

Ieder mens is gevoelig voor waardering. De een wat meer dan de ander, maar een welgemeend compliment hebben we allemaal wel eens nodig.
Toch doen we het in de praktijk vaak te weinig. We benoemen eerder wat er fout gaat, maar veel minder wat er goed gaat. En dat is een gemiste kans, want gebrek aan waardering is de nummer 1 reden waarom werknemers ontslag nemen en relaties stuk lopen. 1 dag persoonlijke waardering is natuurlijk niet de oplossing, maar het is wel is wel interessant om er vandaag  eens bewust bij stil te staan….

  • Wanneer heb jij voor het laatst een compliment gegeven?

We nemen gemakkelijk aan dat de mensen om ons heen wel snappen dat ze door ons gewaardeerd worden, maar dat is niet altijd even duidelijk. Een blijk van waardering verstopt in omslachtige woorden of een handdruk is voor de ander soms moeilijk te herkennen. Dus voorkom liever twijfel. Neem iemand in gedachten die je regelmatig ziet of spreekt en bedenk voor jezelf: Wat bewonder jij in de ander? En wanneer heb je dat voor het laatst uitgesproken?

  • Voor wie was dat compliment?  

Er is altijd wel iemand in je omgeving waar je wat wrijving mee hebt. Als je je vandaag aan iemand ergert, kijk dan nog eens goed naar die persoon; net zo lang tot je iets ziet wat je wel goed vindt en … zeg het dan! Zie het als een cadeau aan jezelf: je richt je aandacht op het positieve en daar fleur je automatisch van op!

  • Hoe reageer jij als je een compliment krijgt?

Juist vandaag op de Nationale Complimentendag is de kans natuurlijk groot dat je zelf ook overladen zult worden met complimenten 🙂 Hoe ga je daar mee om? Neem je ze met plezier in ontvangst? Of wuif je ze weg? Dat is jammer, want daarmee haal je het compliment van de ander onderuit! En met een simpel ‘dank je wel’ gun je de ander weer het plezier van ‘het geven’!

Ik wens je veel plezier vandaag met het uitdelen en ontvangen van complimenten.
En geef jou graag een (eerste?) compliment:
Ik waardeer het enorm dat je – naast al je drukke werkzaamheden – de tijd neemt om mijn bericht te lezen!

En ik wil ook mijn inspiratiebron voor dit artikel: www.nationalecomplimentendag.nl/ complimenteren met dit bijzondere initiatief.

Hartelijk dank voor je aandacht!

Janine Fidder
www.zelfdoen-trainingencoaching.nl
Tel.: 06 270 259 40