Geloof jij... Paint

Al enige jaren begeleid ik intervisies waarbij notarissen en juristen voor hun eigen professionele ontwikkeling en de groei van hun kantoor gebruik maken van de voordelen van intervisie. De belangrijkste voordelen heb ik hieronder op een rijtje gezet:

1.    Je doet het zelf maar niet alleen…. Intervisie biedt een veilig platform voor collegiaal overleg

“Door actief met casusposities aan de gang te gaan tijdens intervisiebijeenkomsten …. is eveneens de winstgevendheid van het kantoor gestegen.”

Als notaris heb je veel ballen in de lucht te houden: doorgaans fungeer je als leider en manager tegelijk én wordt ook nog eens verwacht dat je de specialist ben als het gaat over de inhoud van het vak. Dan kun je voor iedere situatie zelf het wiel uitvinden, maar je kunt ook gebruik maken van de kennis en ervaringen van vakgenoten (die vaak tegen soortgelijke zaken als jij aanlopen).

Intervisie heeft het effect van een verdubbelaar: je leert niet alleen door je eigen vragen voor te leggen aan je collega’s maar ook door de vraagstukken van je collega’s met elkaar te bespreken. Op zoek naar oplossingen voor elkaar doe je zelf immers ook nieuwe ideeën op… Wanneer je elkaar vertrouwt en je kwetsbaar op durft te stellen valt er veel van elkaar te leren! Een deskundige begeleider maakt dat mogelijk.

2.    Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden… Intervisie verschaft je inzicht in je eigen handelen waar je je voordeel mee kunt doen.

“In mijn beroepsgroep komt het regelmatig voor dat je alleen werkt, het is dan prettig als je af en toe met anderen informeel kunt overleggen. Daarvoor is wel een structuur nodig, zoals intervisie. Het zorgt er voor dat open en ook vertrouwelijk kennis en niet-vakinhoudelijke vraagstukken met elkaar gedeeld kunnen worden.”

Intervisie is een andere manier van leren: de problemen en obstakels waar we mee te maken hebben in de dagelijkse praktijk, komen vaak voort uit ons eigen handelen. Daarom is het zinvol om af en toe voor jezelf in kaart te brengen: Waarom doe ik de dingen zoals ik die doe? Levert mij dat nog op wat ik wil? Of wordt het tijd om dingen anders te gaan doen?

Soms zijn vaste gedragsvoorkeuren en patronen niet (meer) effectief om te bereiken wat je wilt. Dat inzicht alleen al geeft je de ruimte om te kiezen voor een ander (effectiever) gedrag; nieuwe mogelijkheden verkennen en in de praktijk te brengen.

3.    Praten is herhalen wat je zelf al weet; door te luisteren kun je ook dingen leren die je nog niet wist (Dalai Lama) …. Intervisie om je (verder) te bekwamen in anders luisteren en het stellen van de goede vragen

“Janine houdt ons echter bij de les, dwingt ons te focussen en helpt ons tot de kern te komen. We leren anders te luisteren en anders te vragen dan we in ons dagelijks bestaan gewend zijn.”

Intervisie gaat over het helpen van elkaar door het stellen van goede vragen. En goede vragen kun je stellen als je écht naar elkaar luistert. Tijdens de bijeenkomsten zoomen we steeds in op de kwaliteit van de vragen:

  • Wat was het motief van de vragensteller? Is het gewoon nieuwsgierigheid? Zit er eigenlijk een oordeel in verstopt?
  • Wat was het effect van de vraag? Is het een uitnodiging om open naar de zaken te kijken? Of dwingt deze vraag de ander om slechts vanuit jouw perspectief naar de situatie te kijken?

Zo ontwikkel je de vaardigheid om met aandacht naar elkaar te luisteren én bekwaam je je in de kunst van het vragen stellen. Dat neem je mee naar de praktijk en kun je weer inzetten om het contact met je medewerkers en je cliënten te verbeteren…

Waar gaat het over tijdens de intervisiebijeenkomsten?

Intervisie geeft je de mogelijkheid om in een vertrouwde omgeving met 4 á 5 vakgenoten  vraagstukken uit de dagelijkse praktijk bespreekbaar te maken, zoals:

  • Zaken die te maken hebben met je leiderschap en je positionering in de markt: Wat voor kantoor wil ik zijn? Welke strategische keuzes heb ik dan te maken? En wat is nodig om dat te bereiken? Hoe combineer ik mijn drukke praktijk met het kantoormanagement en acquisitie?
  • Vragen en dilemma’s die te maken hebben met je positie als leidinggevende:Hoe ga ik om met medewerkers die niet gemotiveerd zijn of niet goed functioneren? Klopt de samenstelling en expertise van mijn medewerkers met wat ik wil uitstralen als kantoor? Zo nee, wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Of vraagstukken op het vlak van persoonlijke effectiviteit: Hoe ga ik om met mijn tijd? Waar leg ik mijn prioriteiten? Hoe stel ik grenzen en zorg ik ervoor dat de problemen daar blijven waar ze thuis horen?

Nieuwsgierig geworden naar de kracht van intervisie?

Zelf Doen Training & Coaching organiseert geregeld Kennismakingsworkshops Intervisie. Tijdens deze workshop kun je vrijblijvend kennis maken met intervisie en ervaren hoe dit instrument voor jou van toegevoegde waarde is.

Maar ook als je een eigen intervisiegroep wilt starten of al geregeld met collega’s overlegt en een impuls wilt geven aan de kwaliteit en de resultaten kun je contact opnemen voor een aanbod op maat. Mocht je geïnteresseerd zijn, neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!