Vakantie is belangrijk! In Nederland spenderen we er met elkaar jaarlijks miljarden aan.

Ook voor mij is vakantie van groot belang: tijd voor mezelf en voor mijn gezin, een heerlijke mix van genieten van het niksen én samen actieve dingen doen. Ik kijk er van tevoren naar uit en probeer het ontspannen gevoel bij thuiskomst vaak zo lang mogelijk vast te houden!
Maar dat vasthouden aan het vakantiegevoel voelt ook altijd wat geforceerd; alsof ik me verzet tegen de realiteit. En bovendien: wat levert het op? Heeft de vakantie dan nóg meer effect?

Onlangs las ik de resultaten van een onderzoek over het effect van vakantie op de gezondheid van arbeids-en organisatiepsycholoog Jessica de Bloom (www.vakantiestudie.nl). Volgens de bevindingen in dit onderzoek neemt het niveau van gezondheid en welbevinden van de gemiddelde vakantieganger snel toe tijdens een vakantie met een piek op de achtste dag. En…. keert het in de eerste week terug op het werk ook weer terug naar het niveau van voor de vakantie!

Maar heeft het dan wel zin om met vakantie te gaan?!? Zeker wel!

Onderzoek heeft aangetoond dat je tijdens je vakantie een buffer opbouwt tegen toekomstige stressoren en dat mensen die langdurig niet op vakantie gaan, vaker ziek worden. Bovendien helpt vakantie om afstand te nemen van alle dagelijkse beslommeringen en om zaken in perspectief te zien, waardoor de psychologische veerkracht toeneemt. En de mooie gezamenlijke herinneringen zorgen voor een gevoel van verbondenheid met je reisgenoten.

Tevens worden een aantal praktische aanbevelingen gedaan om het effect van een vakantie op je welzijn te maximaliseren:
Zo is het is van belang dat je tijdens de vakantie een gevoel van autonomie ervaart en controle hebt over je eigen tijdsbesteding. Maar ook dat je voornamelijk tijd besteedt aan activiteiten waar je zelf voor kiest en waar je plezier aan beleeft.

Wat mij opviel bij het lezen van deze bevindingen en aanbevelingen was de parallel met de resultaten van onderzoek naar ‘geluk op de werkvloer’.
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen gelukkiger zijn in hun werk als ze:

  1. Autonomie ervaren en zelf beslissingen kunnen nemen en de mogelijkheid krijgen om de zaken op hun eigen manier te doen;
  2. Hun competenties in kunnen zetten en zich kunnen ontwikkelen, oftewel: datgene doen wat ze graag doen en waar ze goed in zijn en daarin groeien; en
  3. Zich verbonden voelen met de organisatie en collega’s en het gevoel hebben dat ze deel uitmaken van een team en als mens gezien en gewaardeerd worden.

En eigenlijk ook best logisch dat de ingrediënten die bijdragen aan ‘geluk in je vakantie’ zoveel lijken op de ingrediënten voor ‘geluk in je werk’!

Dus… vasthouden aan het vakantiegevoel? Ik zou er niet te veel energie in stoppen. Wat veel belangrijker is, is dat je er gedurende het hele jaar voor zorgt dat deze 3 ingrediënten aanwezig zijn in je leven; zowel in je werk als privé… dus:

  • Bewaak je autonomie!
  • Blijf groeien en doe wat je leuk vindt en waar je goed in bent!
  • En zorg voor een goede verbinding met de mensen om je heen!

Hartelijk dank voor je aandacht en graag tot een volgende keer!

Mocht je naar aanleiding van dit bericht met mij van gedachten willen wisselen? Of wil je aan de slag met één van deze ingrediënten? Aarzel niet en bel of mail me dan.

Janine Fidder
www.zelfdoen-trainingencoaching.nl
Tel.: 06 270 259 40