Een heerlijke zomer achter de rug! Een Siciliaanse levenservaring rijker met nieuwe verhalen, plaatjes en inzichten. Kortom: zieltje gevoed!

Sicilië stond al lang op mijn verlanglijstje en is inmiddels gepromoveerd naar mijn favorietenlijst. En waarom? Niet eens vanwege het heerlijke eten, de prachtige stranden en de overvloedige cultuur en historie, die een bezoek aan Sicilië op zich al de moeite waard maken.

Nee, vanwege de Sicilianen! En de warmte die ze verspreiden in het contact dat ze maken. En dat doen ze met hun ogen, allemaal! Mannen, vrouwen, kinderen, oma’s en oude mannetjes op straat. En met een vanzelfsprekende natuurlijkheid die nieuw was voor mij.

De eerste keer dat ik me daar echt bewust van werd, was op dag 3 ’s morgens vroeg bij de bakker. Ik was bij manlief de auto uitgesprongen met de bedoeling om een snelle drive-by te maken, ogen nog op half 7 …. Maar het werd een bijzonder moment! Direct bij binnenkomst keek de bakker mij aan en kreeg ik de volle aandacht. Het voelde alsof ik even de enige klant was voor hem. Mijn gebrekkige Italiaans was geen issue, want ik kon met mijn ogen uitleggen wat ik wilde en de bakker las mijn ogen en wist welke broodjes ik wilde. En ik dacht: “Zó simpel is ’t dus! In contact wordt alles gemakkelijker en een stuk aangenamer!”

En vervolgens realiseerde ik me dat ook het contact met de Siciliaanse slager, de apotheker, het meisje achter de kassa bij de supermarkt en de eigenaar van ons appartementencomplex anders was. Gewoon omdat ze vanzelfsprekend oogcontact maken en even aankloppen bij de ander met de uitnodiging om de luikjes te openen en contact te maken.

In Amstelveen ben ik gewend om mijn dingen te doen met een vluchtig oogcontact en bij thuiskomst vroeg ik me af of dit ook mogelijk zou zijn in Amstelveen. En ja, zeker! Daar moet ik soms wat meer mijn best voor doen dan bij de Sicilianen, maar geregeld gaan mensen in op mijn uitnodiging om echt oogcontact te maken. Dat levert elke keer weer bijzondere contactmomenten en situaties op.

En terwijl ik mijn werkzaamheden weer aan het opstarten ben na de zomer realiseer ik me ineens dat ‘oogcontact maken’ gewoon een extra gereedschap in je gereedschapskist is. Eentje waar je geen ingewikkelde cursussen voor hoeft te volgen of boeken voor hoeft te lezen…. Maar waar je gewoon vanaf NU mee aan de slag kunt gaan.

Probeer het zelf maar eens met de eerstvolgende klant waar je een afspraak mee hebt of start je dag morgen op kantoor met oprecht oogcontact met je collega’s. Ervaar wat het effect is als je de bedoeling hebt om de ander te zien.

Geniet van de bijzondere momenten die ontstaan als cliënten, collega’s en mensen in je omgeving voelen dat ze écht door jou gezien worden. En ervaar hoe het is om dan ook zelf gezien te worden……

Succes en vooral: veel plezier!